20.09.2012., Танјуг

АЛЕКСАНДРОВАЦ – Tрадиционална туристичко-привредна маниФестација „Жупска берба“ биће одржана од данас до 23. септембра у Александровцу под слоганом „У граду вина, радовања и културе“.

Како је саопштила Tуристичка организација Алексадровца, најпознатија маниФестација у овом делу Србије сваког септембра од 1963. окупља најбоље жупске винаре и виноградаре у славу почетка бербе грожђа, а градски Tрг у том периоду посети од 300.000 до 400.000 гостију из земље и иностранства.

У току Жупске бербе, посетиоци ће моћи да обиђу и Музеј винарства и виноградарства смештен у старом подруму Пољопривредне школе, чија поставка илуструје историјски развој винарства и виноградарства у овом крају, као и Завичајни музеј Жупе, који поседује археолошку, етнограФску и историјску збирку од 3.000 експоната.

МаниФестација је прерасла у једну од најзначајних те врсте на Балкану, а одликује је неколико специФичних ствари, као што је јединствена фонтана вина која је од 1969. до данас поделила 20.000 литара вина љубитељима „најлепшег пића на свету“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *