18.09.2012., РТС

Уколико интервенције из робних резерви не буду дале резултате, размотрићемо могућност привременог укидања наплате царина на увоз основних животних намирница, рекао министар Расим Љајић.

Министар трговине Расим Љајић изјавио је да ће се, уколико мере интервенција из робних резерви не буду дале резултате, размотрити и могућност привременог укидања наплате царина на увоз основних животних намирница.

„Уколико мере које смо сада предузели са интервенцијама из робних резерви не дају резултате на кратак рок, ми озбиљно размишљамо и о мери привременог укидања наплате царина на увоз основних животних намирница, што ће у великој мери стабилизовати тржиште и обезбедити да имамо основне животне намирнице у свим малопродајним објектима по приступачним ценама“, рекао је Љајић за РТС.

Почела је дистрибуција уља из робних резерви, а очекује се да ће у већини градова и општина прве количине стићи у продавнице вечерас и сутра.

Влада Србије је 14. септембра донела одлуку да се из робних резерви интервентно прода по пет хиљада тона рафинисаног сунцокретовог уља и шећера, како би се заштитило тржиште и обезбедила нормална снабдевеност тржишта тим намирницама.

Малопродајна цена тог уља, како је најављено, биће 142,56 динара за литар, а шећера до 95,05 динара по килограму. У трговинама Србије већ неколико дана приметна је несташица уља и шећера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *