25.09.2012., РТС

Мраз и суша умањили род грожђа за 30 до 40 одсто. Ипaк, шећера има доста, па ће овогодишња берба дати квалитетна вина, кажу стручњаци. И поред препоруке, готово је извесно да неготински виногради наредне године неће бити под системима за наводњавање, јер произвођачи немају пара.

Због високих температура берба грожђа је у многим виноградима завршена и то чак 20-ак дана раније него што је уобичајено. Ни најстарији становници Неготинске крајине не памте да су до средине септембра готово сви виногради у њиховом крају били обрани.

На лози су остале још само касније сорте, али ће и то грожђе, уместо у октобру, бити обрано у наредних неколико дана.

Виноградар Никола Младеновић каже да има одређене штете од прејаког сунца која се огледа у исушеним бобицама и бобицама које нису оплођене.

У овом тренутку највећа брига је – како сачувати винограде, уколико се овакве временске прилике наставе.

„Немамо те проблеме са сортиментом да бисмо морали драстично да га мењамо што се тиче суше, већ је потребно више утицати на свест о потреби наводњавања“, каже Дејан Стефановић из Пољопривредне стручне службе у Неготину.

И поред препоруке стручњака, готово је извесно да неготински виногради наредне године неће бити под системима за наводњавање, јер произвођачи немају за то потребни новац.

Изузетно хладна зима и тропске температуре током лета умањиле су род грожђа у просеку за 30-40 одсто. Ипак, квалитет је добар. Шећера има доста, па ће овогодишња берба дати квалитетна вина, кажу стручњаци.

„Кад се погледа овогодишње вино примећује се да је јако густо, самом дегустацијом, мириса и укуса примећује се да је вино јако квалитетно“, каже Зоран Стевановић, виноградар. То ће, како каже, значити да ће од одлежавања до флаширања, вино бити врхунско.

Направити вино много је лакше него продати га. Потребна је реклама, која није јефтина.

„Подржали смо их у некој промотивној кампањи на територији целе Србије, да ли кроз израду пропагандног материјала, да ли је наступ на сајмовима, да ли је израда етикета, брошура, израда веб сајта“, каже Никица Маринковић из немачке организације ГИЗ.

Удружење неготинских винара добило је и покретну лабораторију за анализу вина, што ће им помоћи да побољшају квалитет. Идеја је и да понуде вино са географским пореклом, од аутохтоних сорти, које потрошачи немају прилике свуда да пробају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *