21.09.2012., Танјуг, РТВ

БЕОГРАД – Имлек је повећао откупну цену сировог млека за три динара по литру, са 36 на 39 динара, саопштено је из те компаније. С друге стране, Новости данас најављују поскупљење млека, које би ускоро могло да кошта 100 динара за литар.

„Имајући у виду сушу и смањење примарне производње млека, Имлек је овим потезом наставио политику подстицања производње сировог млека као озбиљне сировинске основе“, истакли су у тој компанији.

Светлана Глумац, директорка корпоративних послова Дунав храна групе у оквиру које послује Имлек, истакла је да та индустрија млека жели да помогне фармерима који се сусрећу са све већим последицама суше, као и повећањем трошкова примарне производње.

Имлек жели и да поспеши добијање квалитетног, првокласног млека европског стандарда, додала је Глумац.

„Стратешки циљ Имлека је да настави да буде лојалана фармерима. Неопходно је оживљавање и заштита домаће производње, али и реалан курс динара, што сада није случај“, закључила је Глумац.

Произвођачи млека тврде да би са овако папреним ценама сточне хране, откупна цена млека требало да буде барем 56 динара да би производња опстала.

„Тренутно добијамо 35 динара за литар, али искључиво за екстра класу млека“, каже Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека.

Како је даље рекла за Новости, готово 60 одсто сточара добија по литру 27 динара.

„Знамо да млекаре не би могле да поднесу толику разлику између тренутне и неопходне цене млека, јер би се све то прелило на потрошаче. Зато смо од Министарства пољопривреде затражили да нам се обезбеди храна, јер је нема. Без ње, фарме ће се једноставно гасити“, упозорава Бугарски.

Такође, Новости данас пишу како су, да би производња млека у Србији опстала, неопходни драстични скокови цена, а незванична рачуница показује да би млеко требало да поскупи више од 50 одсто.

Тако би, у случају да изостане озбиљна помоћ државе, цена литре млека била 100 динара.

Млекари, пак, тврде да ни овај скок цене не би могао да подмири потребе домаћег тржишта, те је, по њима, за очекивати да, после несташице уља и шећера, на рафовима буде и мање млека.

„У наредном периоду могуће су несташице млека, јер домаћа производња неће моћи да задовољи потребе“, каже за Новости Слободан Петровић, директор Дењуб фуд групе.

Како наглашава, мањак млека последица је суше и смањене производње, а проблем је могуће превазићи „тако што ћемо из наших компанија које послују у земљама из блиског окружења увозити млеко и обезбедити за домаће тржиште“.

Према његовим речима, повећање производње млека у Србији може се очекивати тек од јуна 2013, али само под условом да година буде добра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *