25.09.2012., Танјуг, РТВ

СУБОТИЦА – Млекара Суботица повећала је откупне цене сировог млека својим добављачима за два до три динара по литру, тако да ће највиша цена сировог млека достизати готово 40 динара по литру, изјавио је данас Танјугу директор сировинског сектора Млекаре др Горан Стопарић.

Према његовим речима, ово је друго овогодишње повећање откупне цене, а нови ценовник са ценама у распону од 23 до преко 39 динара по литру почиње са применом у понедељак, 1. октобра.

„И до сада је наша цена била најбоља у окружењу. Ступањем на снагу новог ценовника та цена ће бити још повољнија у односу на окружење, односно Румунију, Бугарску, Мађарску, али и Словенију, где је цена млека коју плаћају млекаре, по подацима из августа, 28 евро центи по литру“, рекао је Стопарић.

Он је прецизирао да је улаз сировог млека у Млекару за 15 до 20 одсто већи у односу на исти период прошле године, уз напомену да је та производња била заснована на производњи сточне хране у 2011.

Стопарић је рекао да је Млекара Суботица у септембру откупљивала у просеку дневно 160. 000 литара сировог млека.

„У периоду који следи почиње да се примењује новопроизведена сточна храна, које има мање и слабијег је квалитета у односу на прошлогодишњу, тако да очекујемо пад улаза сировог млека. И поред тога очекујемо да ћемо годину завршити са 10 до 15 одсто већим улазом млека у односу на прошлу годину, а да ће у првим месецима следеће године уследити пад“, рекао је Стопарић.

Млекара Суботица, једина домаћа млекара са дозволом за извоз производа на тржиште Европске уније, заједно са Имлеком послује у склопу Дењуб фудс групе (ДФГ), под контролом Инвестиционог фонда „Салфорд“.

Недавно је и Имлек подигао откупне цене сировог млека својим добављачима.

У недавној изјави Танјугу, директорка за корпоративне и регулаторне послове ДФГ Светлана Глумац, најавила је да ће након повећања откупне цене сировог млека, бити разматрано и поскупљење крајњих производа.

Почетком јула смо подигли откупну цену сировог млека за наше фармере, а након тог повећања уследило је поскупљење млека и млечних производа, и то парцијално, за динар до динар и по, док неки производи тада нису ни мењали цену, изјавила је Танјугу Светлана Глумац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *