25.09.2012., Танјуг, Новости

Храна, цигарете, средства за личну и кућну хигијену, грејање, нафтни деривати и градски превоз у Београду од октобра ће поскупети и до 20 процената.

БЕОГРАД – Храна, цигарете, средства за личну и кућну хигијену, грејање, нафтни деривати и градски превоз у Београду од октобра ће поскупети и до 20 процената.

Октобарска поскупљења, како тврде представници организација за заштиту потрошача, додатно ће ослабити куповну моћ грађана и урушити ионако низак животни стандрад.

Млеко и млечни производи од наредног месеца поскупеће између два и четири одсто, свеже месо три одсто и више, месне предајвеине пет одсто колико ће „скочити“ цена шећара, а уља између девет и 16 одсто, рекли су трговци за Танјуг. Слаткиши и слане грицкалице биће скупљи од три до чак 40 процената, маргарини и мајонези до 10 одсто за колико ће поскупети и замрзнута риба из увоза, а замрзнуто воће око 30 одсто.

Цигарете ће поскупети за 20 динара по паклици, безалкохолна пића 4,5 одсто, кућа хемија и средства за личну хигијену од 1,5 до пет одсто.

Оливера Ћирковић из новосадског трговинског ланца „Универекспорт“ рекла је за Танјуг да трговци не правдају готово свакодневна поскупљења у продавницама него „транспарентно приказују промену сваке цене, јер представљају карику која спаја произвођача и потрошача“ и сваку промену произвођачке цене приказују као крајњу цену према потрошачу.

„Нама као трговинском ланцу није у интересу слабљење куповне моћи потрошача и то је један од разлога постојања великог броја акција, снижења цена, могућности одложеног плаћања као и ширења асортимана приватних робних марки“, истичу у „Универекспорту“.

Поред хране, октобар ће највероватније донети и нове цене грејања у већини градова у Србији између 10 и 20 процената због поскупљења енергената, док ће јавни градски превоз у Београду поскупети за 20 процената.

Представници нафтних компанија најавали су повећање малопродајних цена нафтних деривата на тржишу у Србији због повећања акциза на дизел горива и течни нафни гас и пореза на додату вредност (ПДВ) за два процента.

Председница Центра за заштиту потрошача Србије (ЦЕПС) Вера Вида истакла је да реална потрошачка корпа за просечну породицу у Србији износи 110.000 динара, а куповна моћ за 30 процената мања је него лане па ће свакодневна поскупљење хране потрошаче довести на руб егзистенције.

„Свакодневна поскупљење хране додатно ће смањити потрошњу основних животних намирница и довести потрошача на ниво пуког преживљавања. У условима кризе, потрошачи купују само што је неопходно, али сада се и ту бира“, казала је она за Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *