27.09.2012., РТС

Наредне седмице ће Министарство трговине интервенисати са још 3.000 тона уља из Робних резерви, рекао ресорни министар Расим Љајић. Реална малопродајна цена литра јестивог уља од 180 до 200 динара, а килограма шећера 95 динара, кажу у Привредној комори Србије.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић најавио је да ће наредне седмице Министарство интервенисати са још 3.000 тона уља из Робних резерви, углавном намењених мањим продајним објектима.

„Ми ћемо већ наредне седмице интервенисати са нових 3.000 тона уља, углавном намењених мањим малопродајним објектима и мањим општинама“, рекао је Љајић приликом обиласка фабирке уља „Викторија оил“ у Шиду.

Љајић је рекао да се нада да ће тиме тржиште бити стабилизовано, да ће се спречити даљи поремећаји и омогућити редовнио снабдевање уљем.

Министар трговине је додао да, када је реч о производњи, уља има више него довољно, али га у малопродајним објектима у појединим деловима земље нема у довољним количинама, а уља из Робних резерви нема уопште.

„Зато ћемо променити план прерасподеле“, рекао је Љајић дадајићи да су у првој фази уље углавном повлачили велики трговински ланци и дистрибутери.

ПКС: Реална цена уља до 200, а шећера 95 динара

Саветник у Привредној комори Србије Војислав Станковић изјавио је да је реална малопродајна цена литра јестивог уља од 180 до 200 динара, а килограма шећера 95 динара.

Станковић је истакао да нема разлога за страх од несташице уља и шећера јер је понуда стабилна, а биланси су позитивни.

Пренете залихе уља су близу 80.000 тона, а од овогодишњег рода сунцокрета, уљаре ће моћи да произведу количину која ће моћи да подмири домаће потребе од око 80.000 тона, исто толико за извоз, а остаће и 60.000 до 80.000 тона пренетих залиха, казао је Станковић.

Производња шећерне репе омогућиће производњу 300.000 до 320.000 тона шећера што је, уз пренете залихе од око 100.000 тона, довољно за домаће потребе од око 120.000 тона и за извоз од 180.000 тона.

Станковић је нагласио да Робне резерве што пре треба да интервенишу са максималном количином уља и шећера да би се успоставила равнотежа на тржишту и отклонила психоза несташица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«
Следећи чланак
»