26.09.2012., Новости

Не може да се обезбеди сигуран канал снабдевања тржишта основним намирницама. Не постоје механизми који би натерали трговца да преузме робу из Робних резерви.

ЈЕФТИНИЈЕГ уља из робних резерви нема нигде. Ни трговцима, а ни произвођачима се очигледно не жури да подмире потребе тржишта, јер им се тренутно то и не исплати. С друге стране, и држава се није баш потрудила да рафове напуни дефицитарним намирницама.

Интервенције Робних резерви нису дале никакве резултате. Држава, наиме, очигледно нема механизма којим би приволела трговце да узимају такве намирнице. Ни у условима озбиљне кризе и несташице намирница, држава не може да обезбеди неки сигурнији канал снабдевања тржишта, који би имао обавезу да испоручује дефицитарне производе.

Велики трговински ланци последњих дана добијали су, кажу, у два наврата дневно јефтиније уље од 142 динара, и шећер од 95, али тражња је и даље висока и, тврде, роба плане.

За петнаестак минута продало би се и по 30 картона уља, јер није ограничена продаја, па су многи потрошачи куповали и по 10 и 15 флаша. Истовремено, уље се појавило на пијачним тезгама по цени од 180 до 210 динара. А мали трговци се за јефтиније уље нису ни интересовали.

– Када платим гориво и све трошкове, мени се не исплати да из Чачка идем у Зрењанин и тамо узмем два до три картона – каже Милан С., власник радње. – Трошкови су ми тада већи од зараде. Нису се ни велики претргли од набавке, јер ни у њиховим супермаркетима нема уља.

У продавницама у Сјеници, Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши још није стигао ни литар уља, нити килограм шећера из робних резерви. Јефтинијег јестивог уља нема ни у Ужицу, али га зато трговци нуде по цени од 170 до 185 динара.

– У целом Златиборском округу уље и шећер су стигли у објекат „Маџија“ на Златибору, у количини од 70 литара и 50 килограма – каже Сузана Ђоковић, начелник Тржишне инспекције Ужица. – У продавницама „Меркатора“ у Ужицу, Бајиној Башти и Пожеги до сада је допремљено само по 500 килограма шећера из робних резерви. Према дневном прегледу набавки, грађани Златиборског округа не могу очекивати ни ове седмице да у њихове продавнице стигну уље и шећер из робних резерви. Ових намирница нема ни у слободној продаји у Пожеги, јер су произвођачи у ишчекивању нових цена обуставили испоруке.

Прошле године су несташице шећера омогућиле да на „мала врата“ стигну поскупљења. Ове године је исто са уљем. Ако је у производњи ове намирнице, како тврде уљари, проблем био у сировинама, како је могуће да на рафовима има зејтина, али по цени од 160 до 190 динара. То што сировина има само за „скупље производе“ указује на спекулације и са количинама и са ценама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *