04.10.2012., РТС

Влада Србије овластила Дирекцију за робне резерве да интервентно прода додатних три милиона литара рафинисаног сунцокретовог уља. Повучена одлука о бесцаринском увозу шећера, јер су шећеране одлучиле да врате цене тог производа.

Ради стабилизације тржишта, спречавања несташица и обарања цена, Влада Србије је донела Уредбу о бесцаринском увозу 20.000 тона уља, која ће важити наредних шест месеци. Влада је овластила Републичку дирекцију за робне резерве да интервентно прода додатних три милиона литара рафинисаног сунцокретовог уља.

Цена уља ће у малопродаји износити 142,56 динара по литру и биће видно обележено као уље из робних резерви, саопштено је после данашње седнице. У Министарству спољне и унутрашње трговине кажу да се на домаће тржиште свакога дана испоручи између 200 и 250 тона уља из робних резерви.

Објашњавајући примену Уредбе о бесцаринском увозу уља, министар Расим Љајић каже да то уље не купује држава, већ да могу да га купе трговци и да га онда пласирају на тржиште.

„Очекујемо да ће то утицати на бољу снабдевеност и, с друге стране, на домаће произвођаче да снизе своје цене“, рекао је Љајић.

Највеће уљаре у Србији за сада неће снижавати цене, због високе цене овогодишњег рода сунцокрета, незванично сазнаје РТС.

Шећеране најавиле смањивање цена

Влада није донела одлуку о укидању царина на увоз шећера, јер су произвођачи најавили смањивање цена. Очекује се да ће у малопродаји цена шећера бити око 95 динара, колико кошта и онај из робних резерви.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић је изјавио Танјугу да је Влада усвојила меру на основу које ће произвођачи шећера вратити малопродајне цене на ниво пре 1. октобра. Кнежевић је рекао да су такође донете мере које ће обезбедити да у наредном периоду на рафовима у радњама буде довољно уља, као и других основних животних намирница.

Фабричка цена шећера шећеране у Жабљу је између 84 и 87 динара по килограму, зависно од паковања.

Шећеране „Суноко“ и „ТЕ ТО Сента“ најавиле су да ће велепродајне цене шећера ограничити на 79 динара по килограму. Максимална трговачка маража на шећер је 10 одсто, што значи да ће шећер те две шећеране у радњама бити јефтинији од онога који испоручују државне Робне резерве, по цени од 95,05 динара.

Влада Србије усвојила је уредбе којима су дуплиране субвенције у сточарској производњи и повећана премија са пет на седам динара за литар млека.

Влада је задужила Министарство финансија да објави јавни позив за проналажење стратешког партнера за Привредно друштво за производњу и прераду челика Железара Смедерево, као и да спроведе поступак за проналажење стратешког партнера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«