10.10.2012., Танјуг

БЕОГРАД – Министар пољопривреде Горан Кнежевић изјавио да је мерама, вредним 150 милиона евра, држава дала највећу помоћ аграру у последњих 25 година и да је пројекат саветодаваца у пољоприреди био политички и мегаломански.

„Србија је почела озбиљно, искрено и системски да помаже домаћој пољопривреди. Усвојене су животно важне мере за санирање последица суше, а до краја године нас очекују закони о субвенцијама за аграр“, рекао је Кнежевић у интервјуу данашњим „Новостима“.

После усвајања нових мера за пад цене шећера и за развој сточарства, Кнежевић, који је и новоизабрани потпредседник СНС, открива и да држава више неће уредбама и ад хок мерама да помаже сељацима, већ системским прописима и озбиљном стратегијом коју ће да спроводи у дело.

Држава је усвојила сет мера у укупној вредности већој од 150 милиона евра, што је највећа државна помоћ аграру у последњих 25 година. „Повећали смо директне субвенције пољопривредницима, ослободили их појединих плаћања, пролонгирали исплате кредита које су подизали, интервенисали на тржишту куповином деФицитарне робе…“, објаснио је он.

„Најавом спуштања царина и прелевмана на увоз шећера постигли смо самоиницијативно обраћање шећерана влади с поруком да ће вратити цене шећера на ниво од пре 1. октобра. Пратићемо остварење те најаве и даље ћемо да повлачимо све адекватне потезе у циљу стабилизације снабдевености и ценовне стабилности“, додао је министар.

Кнежевић је обећао пољопривредницима помоћ искреним односом и политиком субвенција која се неће, као до сада, мењати по два пута годишње.

„Аграрни буџет ће бити све већи из године у годину, а сигуран сам да ће се и пословни амбијент поправљати, па ће и сами пољопривредници осетити сигурност и започети нови циклус већих инвестиција“, најавио је он.

Он је најавио усвајање системског закона о субвенцијама у пољопривреди који ће заменити досадашње владање уредбама и нестабилан оквир који је отежавао планирање пољопривредне производње. Осим тога, очекује да ћемо изменити и неколико других закона који су у пракси показали велике мањкавости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *