09.10.2012., Новости

Од прошлог октобра воће и поврће у радњама и на пијаама поскупело од 30 па до чак 80 одсто. Иако се пољопривредницима роба плаћа мање него прошле године, виши ценовници за потрошаче.

ВОЋЕ и поврће је ове јесени од 30 до чак 80 одсто скупље него лане. Кромпир је, пре тачно месец дана, коштао од 30 до 50 динара, а сада се на тезгама нуди од 50 до чак 80 динара. Повећање од готово 80 одсто. Парадајз је, ипак, поставио рекорд у расту цене, јер је она готово дупло већа него пре годину дана. И домаћа јабука је данас скупља од банане која нам стиже из далеког Еквадора.

Од почетка године увезли смо поврћа за укупно 33.973, а воћа за 68.984 евра. У спољнотрговинској размени поврћа, бележимо константан дефицит. Стручњаци кажу да је то последица тога не постоје субвенције за узгајање неких сорти, па се производи само оно за шта није потребна компликована механизација и обучена радна снага.

Евица Михаљевић из Асоцијације „Плодови Србије“ каже да смо дошли у ситуацију да нам је јефтиније да купимо производе из иностранства него код домаћих произвођача. Разлог томе је, каже, недовољно коришћење соптвених ресурса и улагање државе, које би подстакле наше сељаке на већу производњу.

КИРГИСТАН, ТУРСКА, КИНА

– Мандарине купујемо из Хрватске, наранџе и поморанџе стижу из Грчке на наше пијаце, док из Македоније узимамо додатно грожђе и лубенице – каже Владимир Шобот из „Велетржница“.

– И поред домаћих јабука, трговци увозе одређене количине из Пољске и Италије. Када је у питању поврће, пасуљ се купује из Киргистана и Турске, парадајз из Италије, Турске, Шпаније и Македоније, а белим луком се препродавци снадбевају из Кине.

Ове године род кромпира је око осам тона по хектару, што је тек око 35 одсто од просечног рода. Укупна принос од 400.000 тона, неће бити довољан, па се очекује да ће бити увезене веће количине. Кромпир се увози, како сазнајемо, по цени од 20 до 25 центи, што је чак пет пута више него прошле године.

– Увоз је већ кренуо, и можда ће нам ове године први пут кромпир стићи из Египта, јер је на целом Балкану род подбацио – рекао нам је Ратко Вукићевић из „Плодова Србије“. – Ниски приноси свакако ће утицати на овогодишњу цену кромпира, односно плаћаћемо га више него икада. Тренутно се за килограм кромпира плаћа 35 центи, али са тенденцијом даљег раста цене.

Парадајз се лане продавао за највише 20 динара, а сада стаје и до 140 динара. У Лесковцу кажу да је паприке мање за око 10 одсто у односу на раније године, а продаје се за 25 до 35 динара за килограм.

– Практично је цена паприке мања за десет одсто у односу на прошлу годину – каже Бобан Илић, који, као и други повртари, већи део своје производње извози у земље бивше Југославије. – Мање количине продали смо купцима у Немачкој. Могли смо и много више, али не располажемо „тврдом“ паприком какву они траже.

Јовица Стојковић, повртар у лесковачком крају каже да парадајз тренутно највише иде у Црну Гору и Босну и Херцеговину, а да су заинтересовани и Руси.

Род пасуља, ове године, како кажу произвођачи, због незапамћене суше, умањен је за готово 70 одсто, а род купуса је мањи за 40 одсто. Килограм се на пијаци, продаје по 350 динара, док се, у велепродаји, ако је у џаковима, плаћа око 2,40 евра. Футошки купус се, иначе, продаје по 40 динара, док је хибрид нешто јефтинији и продаје се по 30 динара. Прерађивачи који киселе купус, као и накупци, купус плаћају на велико од 20 до 25 динара.

ЈАБУКЕ ПРЕСКУПЕ

ГРАЂАНИ Србије ових дана јабуке плаћају од 80 до чак 180 динара, а од воћара из смедеревског краја се килограм откупљује по цени од 17 до 21 динар. – Подбачај код јабуке је огроман, од 50 до чак 70 одсто, па ће берба бити око 40.000 тона. Због суше ни квалитет није као лане – каже Бобан Марковић, из Пољопривредне стручне службе Смедерево. Процењује се да је и извоз мањи за половину. Према подацима смедеревске пољопривредне службе, до сада је У Русију, Белорусију, ЕУ, БиХ и Црну Гору извезено више од 12 милиона килограма воћа, највише брескве и јабуке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *