12.10.2012., Танјуг

СУБОTИЦА – Уколико се не стабилизују цене и снабдевање тржишта основним животним намирницама у Србији, Влада Србије ће забранити њихов извоз, изјавио је данас министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Горан Кнежевић.

Због овогодишње суше, губитак у пољопривредној производњи су достигли око 50 одсто и то се одражава и на цену хране, због чега је влада Уредбом забранила извоз шећерне ребе, сунцокрета и соје, рекао је Кнежевић. Отварајући Други пољопривредни Форум „Храна за Европу” у организацији београдског Економског института, Кнезезвић је рекао да је Влада Србије посвећена побољшању ситуације у привреде, а посебно у агару.

Посебно место у тим напорима заузима борба против корупције, која наноси намерљиве штете привреди, казао је Кнежевић и додао да је и Фискална консолидација важна за помоћ привреди да лакше послује.

Циљ владе је да аграрни буџет расте, што ће бити показано и у буџету за 2013. године, рекао је Кнежевић и најавио да ће следеће недеље влада усвојити предлог закона о подстицајима у пољопривреди, који је већ завршен.

Влада ће акценат будућег рада у аграру имати на развоју систему за наводњавање и подстицају примарној пољопривреднох производњи и на том задатку ће тесно сарађивати са свим релеавантним институцијма у земљи, најавио је ресорни министар. Због овогодишње суше влада је помогла аграру са око 150 милиона евра, што је највећа помоћ пољоривреди у протеклх 20 година, казао је он. Потенцијали пољопривреде у Србији су велики, али недовољно искоришћени, највише због системских проблема и застареле технологије и опреме и недовољне примене агротехничких мера, нагласио је ресорни министар.

Кнежевић је подсетио да ће Србија ускоро добити нови Закон о јавним набавкама који треба да буде усвојен до краја године.

Аграрни буџет 2013. биће 4 одсто

СУБОTИЦА- У буџету за 2013. биће планирано 4 одсто средстава само за аграрни буџет, што је дупло више него ове године, изјавио је данас државни секретар у Министарству пољопривреде Дејан Крњајић.

Крњајић је најавио да ће до краја године бити донет закон о директним подстицајима пољопривреди, напомињући да законски предлог треба да буде усвојен следеће недеље на влади.

Експерти:Забрана извоза хране на кратак рок

СУБОTИЦА – Евентуална забрана извоза прехрамбених производа, у циљу стабилизације снабдевања домаћег тржишта, била би логична одлука владе и имала би еФекта на кратак рок, али би дугорочно могла да нанесе штету домаћем аграру, оценили су данас екперти из области пољопривреде.

Председник МК Групе Миодраг Костић рекао је, поводом најаве ресорног министра да ће влада забранити извоз хране уколико се настави раст цена, да би то била логична економска одлука, јер то раде све земље на свету.

Председник Друштва аграрних економиста Србије Миладин Шеварлић рекао је да та забрана може да буде краткорочно прихватљива, уколико би била у Функцији стабилизације изненадних поремећаја на тржишту, и додао да то раде и друге земље у свету.

Дугорочно, међутим, таква мера подразумева да онај ко је доноси мора да сноси и економске последице по произвођаче, уколико се на дуги рок покаже је та таква мера за њих контрапродуктивна, упозорио је Шеварлић.

Генерални директор Дунав храна групе (ДфГ) Слободан Петровић рекао је да разуме разлоге због којих влада разматра одлуку о забрани извоза хране, али је истакао да се не могу применити исти принципи на све гране у домаћој пољопривреди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *