15.10.2012., РТС  ,  Вести ВРС

Цена јестивог сунцокретовог уља у малопродаји биће нижа за 15 до 20 динара по литру од садашње. Поједини кланичари и трговци најавили су снижења цена меса.

Цена јестивог сунцокретовог уља у малопродаји биће нижа за 15 до 20 динара по литру од садашње, захваљујући снижењу произвођачке цене и максималне трговачке марже на уље, саопштено је из кабинета министра трговине Расима Љајића, после састанка са произвођачима јестивог уља из Србије.

Уљари су на састанку са министром изразили спремност да снизе произвођачке цене сунцокретовог уља за три до десет одсто, у зависности од произвођача, као и врсте тог производа.

Љајић је информисао уљаре и о намери Владе Србије да на следећој седници, на предлог министарства, донесе уредбу о снижавању максималне трговачке марже на продају уља са садашњих десет на пет одсто.

„Одлука произвођача уља да снизе произвођачке цене ове животне намирнице, као и најављена уредба Владе о снижавању трговачких маржи на продају уља, обезбедиће тржишну и ценовну стабилност снабдевања уљем у наредном периоду“, истиче се у саопштењу.

Паралелно са тим Влада Србије ће преко Републичке дирекције за робне резерве наставити снабдевање тржишта уљем из робних резерви. Литар уља из робних резерви кошта 142 динара, а у слободној продаји и до 190 динара.

Повољније цене меса

До снижења цена меса и производа од меса дошло је на иницијативу министра пољопривреде Горана Кнежевића, који је кланичарима упутио писмо и замолио их да у виду имају ослабљену куповну моћ становништва, саопштено је из тог министарства.

Министар је позвао месне индустрије да сагледају угроженост животног стандарда становништва наше земље, пад куповне моћи, као и тешку материјалну ситуацију домаћих потрошача, те да са своје стране учине додатне напоре и снизе цену меса и производа од меса.

Поједини кланичари и трговци најавили су од данас снижења цена меса, које је у Србији од почетка лета поскупело за 30 и више процената.

Иначе, Србија по потрошњи свежег меса доста заостаје за ЕУ и углавном се купују јефтиније категорије меса, а готово занемарљиво бифтек и рамстек.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *