16.10.2012., Танјуг

ГОЛИЈА – Председник Србије Tомислав Николић изјавио је данас на Голији да онај ко не успе да врати људе на село није успео у политици и да треба да се склони, истакавши да повратак људи на село не треба да буде подстицан „бичем и наредбом“ већ чињеницом да се на селу боље живи.

„Ја све време бављења политиком говорим о селу и сада је дошло време да то испуним, а ако не испуним ја ћу да ће склоним, али то неће бити добро. Много је боље да испунимо ту идеју да село коначно оживи“, поручио је Николић који је обишао деонице регионалног пута од места Одвраћеница ка Рашкој и Ивањици.

Николић је истакао да је село запуштено и да је тешко покренути људе да се врате у руралне крајеве, иако је пољопривреда, како је истакао, данас једина развојна шанса.

„Tржиште имамо за све што произведемо, али немамо производе. Да би било производа, мора да буде људи на селу, а да би људи тамо живели морају да се створе услови као и у граду“, казао је Николић.

Председник Николић је нагласио да је управо то посао свих који се данас баве политиком. Он је житељима голијских села обећао да ће за четири године у тим пределима бити потпуно другачија слика, као и у многим другим крајевима Србије који имају неискоришћене потенцијале.

Николић је рекао да ће инвеститори доћи, да им је било потребно поверење у државу и да га сада имају.

„Ми ћемо са своје стране да пружимо много онима који долазе овде да улажу, а ви рађајте децу. Биће много боље него до сада, ја вам то гарантујем, мора да буде“, рекао је Николић.

Према његовим речима, држава је спремна да уложи много у Голију и да тиме обезбеди радна места за становнике тог краја. Нагласивши да постоји план за развој те планине, Николић је затражио од председника општина у том крају и грађана да не граде „дивље“ објекте, јер ће држава после морати да их руши.

„Немојте на тај начин да градите објекте, треба да нам дођу туристи, а ни туристи ни инвестотори неће да дођу на таква места“, рекао је Николић, и додао да Голија има огроман туристички потенцијал јер ски-сезона траје дуже него на Копаонику и има више снега и простора за градњу.

„За пет или десет година видећемо овде оно што гледамо у телевизијским преносима из Швајцарске. Ни тамо на почетку није изгледало другачије него овде“, закључио је Николић.

Николић је данас на Голији отворио деоницу регионалног пута Одвраћеница-Кути, дугачку осам километара, која је део правца Голија-Рашка, и обишао део пута од Одвраћенице ка Ивањици. Завршетком комплетног пута Одвраћеница-Голијска Река, Ивањица ће са туристичким центром у месту Одвраћеница бити повезана модерном саобраћајницом.

Николић је обишао и новоизграђену Цркву светог Илије на Голији и посадио стабло јеле, која је симбол планине Голије. Уз председника Николића, голијски крај су данас посетили и министар грађевине и урбанизма Велимир Илић, државни секретар у Министарству Финансија и привреде Горан Петковић и представници локалних самоуправа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *