27.10. 2007., Izvori energije.com

У задње вријеме све се више прича о биогориву као замјени за традиционална фосилна горива и већина политичара говори о томе као о савршеном обновљивом извору енергије којега може производити било тко и на тај начин смањити овисност о увозу енергената. Иако прича око смањења овисности о увозу енергената стоји, мало детаљније проучавање настанка, својстава и начина искориштавања биогорива резултира закључком да су биогорива изузетно опасна за развој човјечанства. Наиме, производња биогорива је заправо директна претворба хране у нафту, па би додатна потражња за неким врстама хране могла дићи цијену те хране и тако изравно повећати распрострањеност глади у свијету јер већа цијена значи и мању доступност те хране сиромашнијим државама.

Јеан Зиеглер, УН-ов специјални извјеститељ из програма „Право на храну“ (Ригхт то Фоод), изјавио је у петак 26.10.2007 да ће производња биогорива повећати глад у свијету, а своју је изјаву поткријепио чињеницом да је производња биогорива припомогла дизању цијена неких врста хране на рекордне разине. Уз то позвао је на петогодишњи мораториј на производњу биогорива, јер сматра да би се развијем технологије за пет година биогорива могла производити из пољопривредног отпада, а не из хране. Такођер је рекао да сматра легитимним правом држава да производе биогорива, али сматра да „ефект претворбе стотина и стотина тисућа тона кукуруза, пшенице, грахорица и палминог уља у гориво је апсолутна катастрофа за гладне људе“. Додао је и да се цијена пшенице на свјетској разини удвостручила у задњих годину дана, а цијена кукуруза се у истом периоду чак учетверостручила и тиме су сиромашне државе у Африци дошле у ситуацију да си више не могу приуштити увоз хране. На крају је закључио да је производња биогорива заправо злочин против човјечности.

Утјецај производње биогорива на цијену хране можда је најбоље видљив у САД-у. У САД-у се пољопривредници све више посвећују производњи кукуруза који се касније претвара у етанол, а повећана производња кукуруза значи смањењу производњу остале хране и дизање цијене те хране. Уз смањење производње осталих житарица успоредно се догађа и надметање произвођача етанола и произвођача меса за кукуруз, па се повећава и цијена кукуруза којег се због добити производи све више, а самим тим ће се у будућности повећати цијена меса.

Биогорива се тренутно највише производе од шећерне трске, кукуруза, соје и уљане репице, а истовремено тренутно у свијету постоји око 850 милијуна људи који немају довољно хране. Кад се узме у обзир тренутни тренд претварања хране у гориво у богатим државама, лакше је схватити изјаву коју је једном дао Јеан Зиеглер: „Свако дијете које умре од глади у данашњем свијету заправо је убијено дијете (2006)“ (Еvery child who dies of hunger in today’s world has been murdered – 2006).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *