25. март 2011., Beta, Emg.rs

Делегација Европске уније у Србији потписала је данас уговоре с 56 градова и општина о донацији шест милиона евра за 38 пројекта развоја локалних управа.

Укупна вредност тих пројеката је 6,8 милиона евра, од чега шест милиона даје ЕУ, а остатак је учешће локалних самоуправа, рекао је потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић на церемониији потписивања.

Према његовим речима, ради се о средњим пројектима вредности између 100.000 и 300.000 евра, који су намењени побољшању стања и обухватају широк списак области, од јачања развоја туризма, преко јачања енергетике до побољшања руралних подручја.

Циљ програма је да се ојачају локалне самоуправе како би се постигла децентализација која је, према речима шефа Делегације Европске уније у Србији Венсана Дежера, веома важна јер 80 одсто тековина Уније у току процеса приступања неће бити спроведено у Београду, већ на локалном нивоу.

Дежер је истакао да је оптимиста по питању добијања статуса кандидата Србије за члана ЕУ, јер види велики напор који се улаже на том путу.

Највећа реализација међународне помоћи од 2000.

У Србији је прошле године реализовано 1,2 милијарди евра међународне помоћи, што је највиши износ од 2000, изјавио је данас Ђелић. То је остварено углавном захваљујући концесионалним кредитима у укупном износу од 722,21 милион евра, саопштила је Влада Србије након састанка Ђелића и директорке Канцеларије за европске интеграције Милице Делевић с представницима амбасада и међународних агенција које су до сада биле донатори Србији.

Реч је углавном о пројектима из зајмова који су закључени у претходним годинама кроз уговоре са Европском инвестиционом банком, Светском банком, Европском банком за обнову и развој и Немачком.

Када је реч о реализацији бесповратне помоћи, она је у 2010. износила 494,79 милиона евра, што је највиши износ од 2002, наводи се у саопштењу. То је углавном последица убрзане реализације програма и пројеката финансираних из претприступних средстава ЕУ (IPA), а коришћење новца осталих донатора није у битној мери мењано у односу на претходне године.

Међународним донаторима представљен је документ Потребе Србије за међународном помоћи 2011-2013, који дефинише приступ Владе Србије вишегодишњем програмирању међународне развојне помоћи, координише активности и механизме сарадње донатора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *