15.11.2012., Capital

БАЊАЛУКА, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске од 14. до 16. новембра проводи у Бањалуци обуку едукатора о „Нитратној директиви“, која се тиче заштите вода од загађења пољопривредним нитратима.

Обука се проводи у сарадњи са УСАИД/Сида ФАРМА пројектом који је за пројекат обезбиједио предаваче из Словеније.

Кроз процес обуке проћи ће око 15 полазника из Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из министарства појашњавају да је „Нитратна директива“ назив за Директиву Европске уније 91/676/ЕЕЗ, која се тиче заштите вода од загађења нитратима поријеклом из пољопривредних извора.

„Анализе показују да се развојем пољопривреде повећава загађење подземних вода кроз већу употребу ђубрива и неадекватно управљање стајњаком“, саопштено је из Министарства.

У саопштењу се наводи да ће сутра бити одржана додјела сертификата едукаторима који положе тест.

Из Министарства наводе да се обука проводи због тога што је велики број пољопривредних произвођача из Хрватске и Словеније остао ускраћен за средства из претприступних фондова ЕУ јер нису могли документовати да поштују правила која су дефинисана „Нитратном директивом“.

Кроз овај семинар едукатори ће се упознати са захтјевима за руковођење и манипулацију стајњаком на фармама музних грла, са потребним условима за одлагалиште стајњака, правилима за вођење евиденције, као и са добром пољопривредном праксом у примјени минералних ђубрива.

Додјела сертификата едукаторима одржаће се сутра у 11.30 часова, у мотелу „Ћубић“ у Бањалуци.

Списак сертификованих едукатора биће објављен на страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске /www.владарс.нет/министарства/ и УСАИД/Сида ФАРМА пројекта /www.босниафарма.ба/. Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *