30.11.2012., Политика

 Министарство пољопривреде и даље не жели да обелодани списак увозника

Грађани Србије још не знају у којим месним производима које свакодневно купују има смрзнутог меса из увоза. Министарство пољопривреде је обелоданило да га увозе прерађивачи, а не трговци, али и поред тога што им редакција „Потрошача” упорно доставља питање – ко су увозници, министарство одбија да одговори.

Истина је да домаће количине меса не могу да подмире потребе на нашем тржишту и да је увоз неопходан. Али, исто тако би било поштено према купцима да знају у којим прерађевинама има меса које је негде у иностранству можда било замрзнуто месецима. Јер, 10 милиона килограма смрзнуте свињетине, пилетине и јунетине је увезено у Србију за првих десет месеци ове године.

И док осим Министарства пољопривреде о овој теми ћуте и готово све водеће месне индустрије, потрошачи могу само да се питају да ли у прерађевинама које купују има увезеног замрзнутог меса или нема. Наиме, на прошлонедељна питања „Потрошача” водећим месним индустријама у земљи   –  да ли увозите смрзнуто месо и да ли га користите у производњи прерађевина, одговорили су једино „Агрожив” и „Матијевић”. „Агрожив” је то негирао, док је донекле био сличан и одговор „Матијевића”, а „Златиборац”, „Неопланта”, „Карнекс”, „Јухор” и „Топола” нису желели да одговоре на питања редакције „Потрошача”.

И баш због тога што месне индустрије углавном нису дале одговоре на наша питање, нико не може да одбаци ни сценарио да кланица увезе месо, одмрзне га, а потом га трговац понуди као свеже, што је био случај у афери која је продрмала Хрватску пре две године. Наши трговци су то демантовали, а мишљење о овом проблему имају и потрошачке организације.

– Према нашим информацијама, увозно смрзнуто месо завршава у прерађевинама, али се плашимо да се продаје и као свеже одмрзнуто. Замерамо Ветеринарској инспекцији што никада није јавно саопштила где тачно завршава увозно смрзнуто месо. Ми, купци, имамо права да то знамо. Ако то није ништа спорно, ако су прерађевине са таквим месом исправне и квалитетне као и било које друге, зашто је онда проблем јавно рећи ко је увезао смрзнуто месо. Овако Ветеринарска инспекција учествује у нечему што не би требало да ради – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС).

Од првог јануара ове године, па до 31. октобра, у нашу земљу је увезено 108 тона смрзнутог јунећег меса, и то из Италије и Аустрије. У истом периоду увезено је готово 9.000 тона смрзнуте свињетине, и то из Шпаније, Аустрије, Белгије, Данске, Црне Горе, Француске, Немачке… Што се тиче увоза смрзнутог пилећег меса, оно је увезено у количини од нешто више од 1.240 тона, пореклом из Грчке, Хрватске, Словеније, Чешке Републике, Немачке, Француске, Белгије. Јавност још не зна ко су увозници и у којим је оно производима завршило.

—————————————————————————–

Посебно декларисање

У Ветеринарској инспекцији, одговорној за контролу меса на нашем тржишту, рекли су да је увезено смрзнуто месо дозвољено одмрзавати и продавати као свеже у за то одобреним објектима, али уз поштовање важећег прописа које гласи: „Забрањено је поново замрзавање једном одмрзнутог меса”.

– Одмрзнуто месо мора прописно да се декларише тако да је крајњем потрошачу јасно да купује претходно одмрзнуто, а не охлађено (свеже) месо – наводе у инспекцији, додајући да Ветеринарска инспекцијау току 2012. није наишла на случајеве промета одмрзнутог меса које је декларисано као свеже (охлађено) месо.

С. Деспотовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *