07.12.2012., Новости

Следеће године Србија ће добити Независну националну лабораторију која контролише намирнице. Тренутно ради 47 лабораторија за тестирање узорака, али је питање колико су меродавне.

РАДНА група, коју је формирало Министарство пољопривреде, утврдиће степен заражености овогодишњег рода кукуруза афлатоксином. Овај посао требало би да ради независна национална референтна лабораторија, која у нашој држави, иако је планирано да буде основана још пре неколико година, не постоји. Како „Новости“ сазнају, ова установа биће отворена у току следеће године, али у неколико фаза.

Европска унија је за изградњу националне референтне лабораторије, од 2003. године Србији укупно донирала 15 милиона евра. Садашње Министарство најављује да ће ове године тај посао коначно бити завршен.

– Национална лабораторија је требало већ одавно да буде основана – каже Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде. – Ове године ћемо велики део средстава уложити управо у те сврхе. Очекујемо да ће лабораторија за контролу млека бити основана до марта, а институција која ће се бавити тестирањем ратарских производа до краја следеће године.

Према новом Закону о безбедности хране, сами произвођачи одговорни су за безбедност производа и дужни да сами шаљу узорке лабораторијама, а не да чекају да код њих дође државни инспектор. У нашој земљи тренутно постоји 47 таквих лабораторија, у којима се тестира безбедност и квалитет пољопривредних производа, као и хране. Већина њих је у приватном власништву, па се поставља питање, иако су акредитоване за тај посао, да ли су њихови резултати меродавни.

– Случај контаминираног кукуруза само је потврдио неопходност оснивања независне националне лабораторије за контролу хране – објашњава Миладин Шеварлић, професор са Пољопривредног факултета. – Дешава се да је исти узорак, у различитим лабораторијама потпуно другачије оцењен, а ради се о великим разликама у нивоу присуства афлатоксина.

Већина лабораторија у Србији је у рукама прерађивача, па то, наводи наш саговорник, доводи у неповољан положај пољопривреднике, јер им, они, заправо, оцењивањем квалитета одређују цену производа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«
Следећи чланак
»