10.12.2012., Новости

Снег, који је скоро зауставио Србију, добродошао пшеници и воћу

СНЕЖНИ покривач, који је направио велике проблеме путарима, обрадовао је ратаре, пошто је, како објашњава проф. др Србислав Денчић, руководилац Одељења за стрна жита, новосадског Института за ратарство и повртарство, стигао у право време да заштити пшеницу од ниских температура. Снег, такође, како истиче др Милан Лукић, са Инситутута за воћарство у Чачку, неће направити проблеме ни воћу, а донеће неопходне залихе воде за пролеће.

Пшеницом је, како објашњава Денчић, ове јесени засејано око 600.000 хектара ораница, а временски услови су у потпуности одговарали развоју ове наше најзначајније житарице.

– И до сада је време било идеално, тако да је у фазу бокорења, односно фазу када биљка најбоље подноси ниске температуре и када је спремна за зимско мировање, ушло више од 65 одсто пшенице у Србији – каже Денчић. – Пшеница је, сада, снежним покривачем апсолуто заштићена од мразева и екстремно ниских температура.

Идеално би, додаје Денчић, било да снег „остане“ на пољима до фебруара, и да тако, својим покривачем штити младе биљке од изузетно ниских температура које могу да доведу до измрзавања.

– Веома ретко се дешава да се за пшеницу, које ове године имамо за 100.000 хектара више него лане, овако лепо уклопе све околности – истиче Денчић. – Наравно, било би јако добро, када би овакви повољни метеоролошки услови пратили пшеницу све до жетве…

Воћу, које је осетљиво на ниске температуре, такође пријају снежне падавине.

– Температуре нису тако ниске, да би оштетиле цветне пупољке и тако поквариле будући род – каже Лукић. – Такође, земљиште ће, када се снег отопи, добити солидну залиху влаге, за пролећне дане, када почиње вегетација и када је вода биљкама неопходна за развој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«