20.12.2012.. Новости

Везе са интернетом би ускоро требало да стигну и у рурална подручја наше земље. План о електронским комуникацијама треба да буде усвојен до краја ове годиную

ИНТЕРНЕТ кабл би у 2013. години коначно могао да стигне и до удаљених села у Србији, предвиђа нови акциони план о електронским комуникацијама. Из Министарства трговине и телекомуникација кажу да ће овај документ бити усвојен до краја ове године, а међу својим решењима предвиђа и увођење дуго чеканог брзог интернета. Широкопојасна мрежа би требало дупло да повећа проток интернета у Србији у наредне две године.

Грађани у руралним подручјима ускоро би могли да без проблема гледају ТВ програм, преко свог мобилног телефона.

– Акциони план о електронским комуникацијама омогућава оператерима да развију модерну технологију на целом подручју земље – каже Стефан Лазаревић, државни секретар за телекомуникације и информационо друштво.

– Тако ће интернет у своје домове моћи да уведу и грађани који живе у удаљеним селима. Требало би да га усвојимо до краја године.

Просечна брзина интернета код нас сада је 5,5 мегабајта у секунди, по чему су од нас брже и Хрватска, Словенија и Мађарска. Румунија има чак седам пута бржи интернет, по истој цени месечне услуге. Нови акциони план, пак, предвиђа повећање протока информација до 10 мегабајта у секунди до 2014. године.

– Увођењем широкопојасног интернета, до 2016. године би требало да просечна брзина мреже у домаћинствима у Србији буде 30 мегабајта – додаје Лазаревић. – Процене Европске уније до 2020. године су 100 мегабајта у једној секунди.

Акциони план, наводи Лазаревић, једна је од препорука која стоји и у Белој књизи страних инвеститора, како би се привукла нова улагања у Србију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *