21.12.2012., Танјуг

БЕОГРАД – У априлу наредне године требало би да почне са радом део Националне пољопривредне лабораторије која би била задужена за контролу квалитета млека, најавио је данас државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Глобовић.

dnrlАктуелна ситуација у сектору млекарства у Србији доста је сложена и свега око 30 одсто млека је прве и екстра класе, рекао је он на скупу „Перпективе развоја млекарског сектора и значај партнерства институција и агробизниса“.

Голубовић је истакао да су у Србији, после Алабаније, најмање фарме по броју крава тако да имамо 125.000 фарми са по једном кравом, 80.000 са по две и 50.000 по три краве. Према његовим речима, у Србији је по фарми свега 2,8 музних крава док је у ЕУ тај просек 20.

У нашој земљи, како је истакао, више од 40 одсто млека се откупљује са капије, тачније у сивој зони, што је губитак у плаћању ПДВ али и ризик по безбедносне и здравствене услове. Tаква ситуација се мора променити и министарство ће се, у наредном периоду знатно више посветити сектору млекарства и циљ је да максимално елиминишемо политику из аграра и створимо аграрну политику, најавио је Голубовић.

Он је додао да је у плану да се, за што више произвођача, обезбеде фитосанитарни и технички услови како би добили дозволе за извоз.

У закону о субвенцијама аграру који би требало да буде у јануару на гласању, предвиђене су значајне премије за произвођаче млека, навео је Голубовић и додао да је за побољшање стања у том сектору неопходна сарадња произвођача, прерађивача и представника министарства.

Представници Националне асоцијације прерађивача млека, која је била организатор данашњег скупа, истакли су да чланице те асоцијације дневно прераде 600.000 литара млека, да 10.500 фармера ради за њих и да запошљавају 1.267 радника.

Они су такође указали на неопходност чврсте сарадње свих у млекарском сектору јер само тако може да се унапреди и обезбеди стабилно тржиште квалитетног млека.

Чланови Националне асоцијације прерађивача млека су млекаре: Муза, Млекара Шабац, Куч, Мегле, Нишка и Лесковачка млекара, Лазар и Екомлек.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *