04.01.2013., Бета , РТВ

ЕУ-Србија2БЕОГРАД – Министарство пољопривреде Србије ће до краја јануара саставити листу пољопривредних производа за које ће од ЕУ затражити продужавање царинске заштите након 2014. године, рекао је државни секретар у Министарству Данило Голубовић.

Голубовић је за портал ЕурАктив Србија навео производе воћарства и кланичне индустрије, попут свињског меса, чији извоз у ЕУ до сада није био значајнији.

Голубовић је за портал ЕурАктив Србија навео производе воћарства и кланичне индустрије, попут

„То су пре свега производи на нивоу нулте (царинске) заштите за које ћемо статистички да утврдимо да имају проблем у случају конкуренције из ЕУ“, рекао је Голубовић.

Тешко до продужења царинске заштите

Како је рекао, Европска комисија ће на састанку пододбора за пољопривреду крајем јануара одговорити да ли је могуће прихватити захтев Србије за продужавање царинске заштите појединих производа и после 2014. године.

Голубовић је оценио да ће прихватање захтева Србије „бити врло тешко“ будући да то није питање преговора о пољопривреди, већ ревизије целокупног Прелазног трговинског споразума и поновних преговора са свим чланица које би том приликом могле да Србији поставе нове услове.

„Министар (Кнежевић) је на састанку са (шефом Делегације ЕУ у Србији) Венсаном Дежером изнео иницијативу. Надамо се да ћемо у одређеном степену наићи на разумевање Европске комисије и наћи начин да то и административно и практично буде најмање компликовано“, казао је Голубовић за ЕурАктив.

Премијер Ивица Дачић изјавио је 25. децембра прошле године да ће се са Европском унијом разговарати о томе како да пољопривреда Србије не буде оштећена због смањења или укидања царина на поједине пољопривредне и прехрамбене производе увезене из Европске уније.

Искористили смо само 20 одсто могућности

Србија је приликом потписивања Прелазног трговинског споразума договорила шестогодишњи период постепеног снижавања и укидања царине при увозу пољопривредних и индустријских производа из ЕУ, тај период истиче 1. јануара 2014. године.

Од 2001. године када је ЕУ дозволила бесцарински извоз производа из Србије у ЕУ, Србија је искористила само 20 одсто те могућности, нагласио је Голубовић.

То је, како је рекао он, „наша кривица“, а не Уније, јер Србија до сада није успела да успостави стандарде производње и контроле хране који су услов за извоз у ЕУ.

Коментаришући извоз производа који је ограничен квотама, Голубовић је оценио да је у извозу шећера постигнут „сјајни резултат“, и навео да је 2012. године Србија први пут испунила квоту за извоз вина у ЕУ.

„Чињеница је да (квоту за) бејби биф (baby beef) очајно слабо користимо и то морамо значајно да променимо“, рекао је Голубовић, додавши да је нови закон о подстицању пољопривреде предвидео издвајање средстава за сточарство.

У Србији пет кланица има дозволу за извоз говеђег меса у ЕУ.

Међутим, Србија извезе само десетак процената од квоте за извоз говедине у ЕУ од 8.700 тона, док свињетину не може да извози због свињске куге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *