03. март 2011., Beta, Emg.rs, Вести владе РС

Агенција САД за помоћ и развој почела данас програм унапређења капацитета локалних самоуправа у Србији, вредан 21 милион долара, који ће бити спроведен у наредних пет година у 32 општине.

Директорка USAID-а Сузан Фриц рекла је на отварању радионице радног планирања да је подршка унапређењу локалних самоуправа први програм почет и спроведен у оквиру споразума о сарадњи који су у септембру прошле године потписали Влада Србије и та мисија.

„Данас почиње ново поглавље у односима USAID-а и Србије“, рекла је она и навела да ће програм општинама у Србији помоћи да боље искористе ресурсе и привуку више инвестиција.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић рекла је да је USAID за 10 година у Србији спровео различите развојне програме вредне 765 милиона долара.

Према њеним речима, програмима USAID-а, чији је циљ унапређење општинских капацитета, отворено је више од 13.200 радних места у 470 предузећа, а основане су и 32 канцеларије за локални развој.

Заменик шефа Делегације Европске уније у Београду Адриано Мартинс рекао је да су развојни донаторски програми значајни јер се њиховим спровођењем шире знања и искуства донатора и међународних партнера и унапређују локални капацитети. „Програми су важни јер помажу Србији да модернизује администрацију на локалном и државном нивоу, привуче инвестиције и побољша услове живота грађана, а све то допринеће и бржем процесу придружења ЕУ“, рекао је Мартинс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *