17.02.2013., Танјуг

ПАРАЋИН – У селу Стрижа код Параћина приводе се крају радови на електрификацији око 400 хектара земљшта, које ће се, захваљујући овој инвестицији вредној 600. 000 евра, наводњавати помоћу струје, уместо пумпама на дизл гориво.

struja u polju-rtsРеч је о пројекту јединственом у Србији и на Балкану, чија је реализација почела пре четири месеца и до сада је завршено преко 90 одсто послова, речено је Тањугу у Скупштини општине Параћин.

У општини очекују да извођачи радова, фирме „Инком“ и „Мепинжењеринг“, посао оканчају до краја овог месеца, пред почетак пролећне садње.

Министарство пољопривреде из фондова Светске банке обезбедило је 90 одсто средстава, пољопривредници Стриже окупљени око Удружења „Извор“ око десет одсто (по 210 евра колико кошта прикључак), а Скупштина општине ће платити банкарске камате.

Председник Удружења „Извор“ Синиша Станојевић, изјавио је новинарима да је уговор о електрификацији њива, потписало 100 од 160 чланова овог удружења и изразио очекивања да ће уговоре потписати и други, „али ће цена бити већа“.

Руководилац радова Драган Миливојевић је напоменуо да је до сада постављено 550 бетонских стубова, од 600 колико је пројектом предвиђено, урађено 23 километра нисконапонске и седам километара високонапонске мреже.

За крај посла остала је монтажа шест трафостаниоца. Пројектом је предвиђено да сваки власник парцеле добије два прикључка на струју, монофазну и трофазну, да бира коју ће користити за рад пумпи за наводњавање.

Пољопривредници овог села, донедавно познати произвођачи паприке, а сада мркве, оцењују да ће им наводњавање помоћу струје, уместо дизел горивом, смањити трошкове за половину.

Неки од њих су, како кажу, за десет хектара наводњавања годишње трошили око четири тоне дизел горива.

У Стрижи, захваљујући близини Велике Мораве и подземним водама које су само три до четири метра испод површине земље, око 80 одсто обрадивих површина се наводњава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *