19.02.2013., Танјуг

БEOГРAД- Mлеко у Србиjи jе исправно и сви налази су у границама дозвољеног, саопштила jе директорка за корпоративне и регулаторне односе “Danube Foods Group”  Светлана Глумац, у чиjем саставу су “Имлек” и “Mлекара Суботица”.

imlek-sajt-012„Mлеко коjе пиjемо jе исправно. Не бих коментарисала изjаве господина Jешића коjе су тенденциозне и преjаке. Не желимо да застрашуjемо jавност jер за то нема основа. Сви налази су у границама дозвољеног“, рекла jе Глумац Танјугу поводом изjаве потпредседника Владе Воjводине, Горана Jешића.

Jешић jе раниjе рекао да jе „ванредна анализа млека на присуство афлатоксина M1 показала да jе у већини испитаних узорака откривена већа количина канцерогене материjе него што jе дозвољена“.

Глумац jе напоменула да jе до пре две године дозвољена количина афлатоксина била максимално 0,50 милиграма по литри млека, а да jе у међувремену домаће законодавство пооштрило критериjуме па jе сада дозвољена граница 0,05.

„Tако испада да сада пиjемо здраво млеко, а до пре две године нисмо. У СAД, као и у већини земаља у свету, горња граница jе 0,5 милиграма и по тим критериjумима наше млеко jе идеално“, поручила jе Глумац.

Oна jе навела да ће та група поjачати контролу и урадити поново анализе, те да ће бити проверена и храна коjом се хране грла, као и млеко коjе се откупљуjе од 6.000 фарми.

„Oно што jе сигурно jесте да jе концентрат за исхрану коjим помажемо фарме исправан. Проблем с поjавом афлатоксина се jавља периодично на две три године. Tо се десило и сада због суше, али све то може да се санира уколико се утврди присуство афлатоксина, тако што се у храну укључе одређене материjе коjе апсорбуjу и анулираjу плесан“, навела jе она.

Aнализе се раде два пута годишње, а због суше и поjаве плесни-афлатоксина урађена jе jош jедна провера у децембру прошле године, и резултати су, како jе рекла, показали да jе млеко одлично.

Хрватска референтна лабораториjа у своjим подацима наводи чак да постоjи одступање од чак +-14,7 одсто, што недвосмислено указуjе на то да су те анализе непрецизне, указала jе Глумац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *