19.02.2013., РТС

У Гаџином Хану, неразвијеном месту, које је углавном окренуто пољопривредној и сточарској производњи, отворена је прва млекара. Овде је посао нашло десетак младих људи.

mlekara g han 1 nnУ изградњу прве млекаре у Гаџином Хану уложено је више од 200.000 евра. Дневно се овде преради око 3.000 литара сировог млека и то у пастеризовано млеко, јогурт и ситан сир. Ове године планирају да започну индустријску производњу традиционалних сирева са овог подручја попут заплањске вурде.

„Основни мотив за изградњу млекаре је било ово подручје, које према свим проценама још увек еколошки прилично чисто“, каже Синиша Гроздановић из млекаре „Млинпек милк“.

Двојица коопераната добила су од млекаре четири краве, које ће кроз млеко отплаћивати наредне четири године.

Милош Ђорђевић из села Гркиња на тај начин је повећао производњу на 100 литара млека дневно.

„Овде је сточарство једина будућност и то пре свега производња млека. Ја чувам десетак грла и планирам да повећам на 15-20 грла, јер имам добар објекат и тако могу да произведем 200 литара млека дневно“, каже Милош.

Пре 30 година у општини Гаџин Хан било је око 14.000 грла стоке. Данас тек нешто више од 1.000. Зато је отварање прве млекаре у Гаџином Хану и друге у Заплању веома важно за повећање сточног фонда.

Председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић каже да су, сходно њиховим могућностима, убразали цео поступак отварања млекаре у смислу дозвола и прикључака.

„Нама је управо циљ да оваквих мањих погона буде што више у Заплању“, каже Ђорђевић.

У млекари кажу да ће до краја године двадесет породица у Заплању добити 200 стеоних јуница. На тај начин планирају да остваре максималан капацитет прераде од око 30.000 литара сировог млека дневно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *