21.02.2013., РТС

Све млеко које се налази на рафовима је исправно и безбедно за употребу, тврди за РТС министар Горан Кнежевић. Кад је реч о млечним прерађевинама, министар каже да нема сумњивих података и да је, за сада, све у складу са прописима.

knezevic_tanjugВетеринарска инспекција Министарства пољопривреде почела je да контролише да ли се из промета повлачи млеко за које се сумња да има повишени ниво афлатоксина. Министар пољопривреде Горан Кнежевић каже да је млеко које се налази у продавницама исправно и безбедно за употребу.

„Све ово млеко које се налази на рафовима продавница је добро и безбедно за употребу. Све млеко за које смо сумњали да има повишен ниво афлатоксина је склоњено из промета и оно се налази у магацинима“, рекао је Кнежевић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар каже да ће се после контроле млека у Холандији тачно знати да ли је оно безбедно.

„Ако не буде безбедно, ми ћемо га уништити. Ако буде безбедно, вратићемо га на рафове да га грађани користе“, рекао је Кнежевић.

Кад је реч о млечним прерађевинама, јогурта, сира, павлаке, министар каже да ту нема сумњивих података и да је, за сада, све у складу са прописима.

„Све што се налази у продавницама редовно се контролише, пре свега и од самих произвођача. Ми смо урадили суперконтролу неколико узорака и није се показала повећана количина афлатоксина“, рекао је министар.

На питање зашто је дозвољено да се преко кукуруза зарази млеко, Кнежевић одговара да је немогуће било исконтролисати сву количину кукуруза, што је око четири милиона тона.

Према његовим речима, урађено је око 500 контрола, а само у четири случаја ниво афлатоксина је био повећан .

„Погледајте само у Војводини, свака кућа има своју котарку, како држи тај кукуруз. Просто је немогуће да се у једној држави испитају све количине. Негде је прошло, али ми смо предузели мере да то спречимо“, рекао је Кнежевић.

„Ми смо произвођачима саветовали шта треба да раде, или да тај кукуруз униште, или да га миксују, или да додају адитиве. Одређене количине кукуруза јесу уништене и од стране наше инспекције“, рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да је Министарство пољопривреде, поред свакодневне контроле сировог млека и ванредне контроле сточне хране, започело поновну контролу исправности кукуруза у јавним складиштима, што је негде око 160 хиљада тона.

Додао је да су послате инспекције у све фабрике сточне хране и где год буду пронађене недозвољене количине афлатоксина, те ће фабрике бити затворене.

„Ја сам се ових дана консултовао са више лекара. У последњих 50 година није дијагностикован ниједан случај у коме је био проблем афлатоксин“, реако је министар.

„И ово на шта сумњамо, на те количине млека које су практично заражене афлатоксином, то су изузетно мале вредности које практично не могу да угрозе здравље људи“, закључио је  Кнежевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *