23.02.2013., Танјуг

БEOГРAД – Представници Централне асоциjациjе произвођача млека Воjводине (ЦAПMВ) договорили су са млекарама да набаве абсорбенсе и фиксаторе микотоксина и поделе их свим произвођачима коjи их немаjу или нису у могућности да их купе, а млеко коjе се производи на воjвођанским фармама jе безбедно и може се пити, поручили су данас представници те асоциjациjе на конференциjи за новинаре.

mleko_fiksatori_tanjugПредседница асоциjациjе Сања Бугарски рекла jе новинарима да се претходних дана посао обављао уообичаjено и да се млекарама предавало млеко, али да су jутрос добили информациjу да jе млекара Сомболед послала допис да произвођачи могу да испоруче само 50 одсто произведеног млека.

„Oчигледно jе да ћемо тек имати последице, а колике ће оне бити за већ урушену производњу то ћемо тек видети“, рекла jе она.

Бугарски jе напоменула да ће млекаре набавити фиксаторе коjи помажу да се у року од 96 сати из организама животиње излуче токсини, како не би завршили у млеку.

Бугарски jе указала да су представници те асоциjациjе jош раниjе покушавали да разговараjу са представницима ресорног министарства о проблемима са коjима се произвођачи млека суочаваjу, али да „за њихове проблеме нема слуха ни садашње, а да га ниjе имало ни министарство у претходноj влади“.

Представници ЦAПMВ су на конференциjи рекли да jе „политичка елита направила несагледиве последице“ и да проблем коjи jе настао услед афлатоксина личи „на политичку утакмицу за скупљање политичких поена“.

Tакође су указали на проблем из октобра прошле године, када jе кукуруз коjи jе требало да се извезе, а за коjи се испоставило да jе био афлатоксичан, враћен у Србиjу и завршио у мешаоницама, односно силосима произвођача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *