26.02.2013., РТС

Млекаре из Јабланичког и Пчињског округа нису се нашле на списку спорних произвођача, и од сточара се и даље откупљују исте количине млека. Једна породична млекара из села Алакинца баш сада је добила потврду квалитета и дозволу за извоз у Македонију.

mlekara_alakinci-мПородична млекара „Величковић“ из села Алакинца код Сурдулице добила је званичну дозволу Министарства пољопривреде Македоније за извоз млека и млечних прерађевина у ову републику.

Велико интересовање за производе из ове млекаре, већ показали партнери из Грчке и Црне Горе.

Млекара већ одавно поседује све Хасап стандарде и има своју лабораторију најсавременију технологију и по томе се не разликује од најсавременијих млекара Европске уније. Због тога су у Алакинцу боравили најпризнатији стручњаци из Канаде и Бугарске.

„Овде код нас боравио је најчувенији стручњак из Канаде Џон Ван Еш и од њега смо много научили. Ми проблема са квалитетом млека немамо и никада нисмо имали“, каже Винко Тасев технолог у млекари.

Захваљајући млекари „Величковић“ сточни фонд у општини Сурдулица сваке године се повећава. Мирослав Вељковић има тренутно 16 крава. Ове године планира да повећа количине млека које даје млекари, а посебну пажњу посвећује сточној храни.

„Наше краве добијају храну са власинских пашњака. То је најздравија храна. И када имамо, а  прошле године род кукуруза је био изузетно лош хране кукурузом, па смо их ретко хранили“, каже Мирослав Вељковић сточар из Алакинца.

У овој млекари дневно се преради скоро четири тоне млека. Потврда да су производи млекаре „Величковић“ изузетног квалитета стигла је крајем прошле недеље и из суседне Македоније.

„У квалитет наших производа никада нисам сумњао. Ипак драго ми је да смо баш у овом периоду добили још једну потврду да радимо исправно, јер је Министарство пољопривреде Македоније одобрило извоз наших производа на њихово тржиште. Тренутно у Македонију извозимо шест врста производа. Мислим да је ова афера пренадувана и да су наши производи много квалитетнији, него производи млекара у окружењу, а и шире“, каже Милан Величковић директор и власник млекаре „Величковић“.

mlekara_alakinci-farma-мПооштрена контрола произвођача млека и млечних производа на југу Србије никог не забрињава, што потрвђује и пример ове породичне млекаре, јер се потражња за њиховим производима не смањује, не само на нашем тржишту, већ и на тржишту Македоније и Грчке, а ускоро ће се наћи и на тржишту Црне Горе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *