26.02.2013., Танјуг , РТВ

БЕОГРАД – Министарство пољопривреде предложиће Влади Србије мере које треба да допринесу да привремено затворене фарме финансијски не пате – да им се да бесплатно по 300 килограма кукуруза из робних резерви, зеолит и да им се плати млеко чак иако се установи да није исправно, најавио је данас државни секретар у том министарству Данило Голубовић.

pomoć-farmerima-tanjugГлавни задатак Владе Србије да систем врати у нормалу, рекао је Голубовић новинарима пред почетак форума о пољопривреди који су у Прес центру Танјуга организовали Фондација Конрад Аденауер и Business Info Group .

Он је додао да уз адекватне мере, све може да се заврши за четири дана, уколико неко нема другачији интерес.

Голубовић је указао и да ће међурегионална сарадња дати ефекте, најављујући да ће Србија и Хрватска највероватније потписати споразум о томе да се номинује лабораторија у ЕУ која ће бити једина меродавна за цео регион, што ће министар пољопривреде Горан Кнежевић следеће недеље понудити и осталим колегама из региона.

Цео регион је у проблему, у Хрватској је слична ситуација као и у Србији – „којекакве лабораторије“ и интересне групе почеле су да се укључују у рад надлежних органа“, рекао је Голубовић.

Он није могао да презицира када ће бити готови резултати анализа у Холандији јер тамо има хиљаде и хиљаде узорака из целог региона, али је обећано да ће то бити у најкраћем могућем року.

Добар кукуруз из Робних резерви

Дирекција за робне резерве завршава контролу око 180.000 тона кукуруза у јавним складиштима, и узорци су углавном добри, изјавио је данас државни секретар у Министарству пољопривреде, Данило Голубовић.

Узорци за које се сумња да имају веће присуство афлатоксина биће додатно анализирани, рекао је Голубовић новинарима на скупу у Сава центру.

Он је подсетио да је до јуче затворено 12 фарми у Србији и истакао да држава затворене фарме неће оставити на цедилу.

Дражавни секретар је нагласио да би за око четири, пет дана могла да се стабилизује ситуација са млеком ако се буде одговарајуће радило на терену, ако не буде „хушкача и оних који уносе немир“.

Голубовиће је додао да ће ускоро стићи резултати суперанализе млека из Холандије, која је по убрзаној процедури прихватила узорке из Србије, али је указао да све земље из региона шаљу млеко тамо на испитивање, да се сада анализира на хиљаде узорака, и да зато треба имати мало стрпљења да се добију резултати.

Голубовић је додао да ће резултати одмах бити објављени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *