27.02.2013., Танјуг

БEOГРAД – Србиjа jе током прошле године увозила месо и млечне производе углавном са тржишта EУ, док jе сирово млеко стизало са подручjа БиХ, а контролу безбедности и квалитета тих производа на граници обавља више инспекциjа, свака из своjе надлежности.

uvoz-meso-EU-tanjugСекретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србиjе Жељко Брозовић, изjавио jе Танјугу да jе у 2012. години у Србиjу увезено месо наjвише из Шпаниjе, Италиjе и француске.

Увезене су 154 тоне говедине за 700.000 долара, 9.340 тона свињског меса за 30 милиона долара, и 7.097 тона пилетине за осам милиона долара. Према његовим речима, сирово млеко увозимо jедино из БИХ, jер jе оно непогодно за превоз на веће даљине, па jе из те земље, лане стигло три милиона литара, за коjе jе плаћено осам милиона долара.

Брозовић jе навео да млеко у праху увозе искључиво кондитори, према одобреним квотама, а наjвише “Свислаjон“, “Бамби“ и “фриком“, коjи су тражили укидање квота, jер jе домаће млеко у праху много скупље и нема га у довољним количинама.

Oн jе прецизирао да контролу прехрамбених производа на граници, приликом увоза, контролише више инспекциjа, ветеринарска проверава месо и млеко, а фитосанитарна воће и поврће. Додао jе да при томе наjвише увозимо jужно воће – банане и поморанџе, где треба испитати заштитне хемикалиjе коjима се производи прскаjу.

У контролу хране укључене су и здравстена и пољопривредна инспекциjа, већ према своjим надлежностима. Начелница Ветеринарске инспекциjе Сања Челебићанин изjавила jе раниjе за Танјуг, да не постоjи могућност да се у Србиjу увезе месо коме ускоро истиче рок употребе, jер та Управа спроводи врло строгу контролу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *