28.02.2013., Танјуг, Бета, РТВ

БЕОГРАД – Влада Србије одлучила је да промени Правилник о дозвољеној количини афлатоксина у млеку са садашњих 0,05 микрограма по килограму на 0,5, као што је било пре до две године, изјавио је данас министар пољопривреде Горан Кнежевић.

Goran-KnezevicОн је рекао да је Влада добила мишљење од свих надлежних установа, од Министарства здравља, ВМА и Института Батут да нема штетних последица по здравље.

„Те количине не могу негативно да утичу на здравље људи, а омогућиће извоз млека у две трећине света“, рекао је Кнежевић на конференцији за новинаре.

Како је даље рекао, Влада је данас усвојила уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за ову годину, као и два закључка за интервентну помоћ пољопривредним газдинствима.

Он је, на конференцији за новинаре после седнице Владе, рекао да усвојена уредба о подстицајима омогућује почетак исплате субвенција, а закључци предвиђају мере за помоћ пољопривредним газдинствима која су решењима ветеринарске инспекције привремено затворена и забрањено им је стављање у промет сировог млека.

Кнежевић је прецизирао да ће фармерима бити дистрибуирано по 300 килограма здравог кукуруза из робних резерви по сточном грлу, као и одговарајућа количина зеолита како би у кратком року подигли ниво сточне хране, а самим тим и млека.

Пољопривредници за

Асоцијација пољопривредника затражила је данас да надлежне институције хитно донесу и реализују мере за ублажавање штета коју пољопривредни произвођачи трпе услед појаве афлатоксина у млеку.

То удружење пољопривредника је саопштило да подржава мере Министарства пољопривреде које треба да помогну да се поправи квалитет млека у Србији.

Како је прецизирано, једна од мера је да млекаре наставе да преузимају млеко са фарми, без обзира на његов квалитет, како млеко не би пропадало на штету фармера и како би произвођачи остварили право на премију по предатој литри млека.

За пољопривреднике је прихватљива и одлука Министарства пољопривреде да се свим фармама које производе млеко подели кукуруз из робних резерви и то 300 килограма по грлу музне краве, као и одговарајућа количина минерала зеолит који неутралише афлатоксин у сточној храни.

„Поред ових мера предлажемо усаглашавање Правилника о присуству афлатоксина у сточној храни и Правилника о нивоу афлатоксина у млеку, јер према тренутно важећим документима дозвољени ниво афлатоксина у храниву директно производи концентрацију афлатоксина у млеку одређеној према правилнику који је на снази од 2010. године“, указала је Асоцијација произвођача.

Забрањена производња млека на 73 фарме

Ветеринарска инспекција донела је решења о забрани производње сировог млека на 73 фарме, које имају 1.382 сточна грла, изјавио је данас министар пољопривреде Горан Кнежевић.

Он је на конференцији за новинаре, после седнице Владе, рекао да је ван промета стављено и 48 производњих серија млека.

Кнежевић је напоменуо „да је Ветеринарска инспекција у претходних десетак дана имала укупно 1.180 провера узорака на линијама оркупа млека, фабрикама сточне хране, фармама, газдинствима, објектима који се баве прометом на мало“.

Шеварлић: Смањење извозних потенцијала због одлукe >>>

Одлука Владе Србије да промени Правилник о дозвољеној количини афлатоксина у млеку није добра и не приближава нас европским стандардима, оценио је данас председник Удружења агроекономиста Србије Миладин Шеварлић.

Он је, у изјави за Танјуг, казао да ће то смањити извозни потенцијал индустрије млека, јер може доћи до елиминације српског млека са тржишта региона, уколико буде конкуренције млека из ЕУ, које ће стићи са стандардима које Србија напушта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *