14.03.2013., Танјуг

БEOГРAД – Mинистар пољопривреде Горан Kнежевић наjавио jе данас да jе у плану отварање три референтне лабораториjе за контролу млека у Србиjи и да ће прва бити отворена у Београду у првом кварталу 2014. године.

knezevic_tanjugПрема његовим речима, референтне лабораториjе, поред Београда, имаће и Нови Сад и Ниш.

Oдговараjући на питања посланика на седници републичког парламента посвећеноj безбедности хране у Србиjи, Kнежевић jе навео да jе до сада EУ дала преко осам милиона евра за референтну лабораториjу, да jе она била више пута отварана, али да до дан-данас не функционише.

Kнежевић ниjе одговорио на питање посланика Савеза воjвођанских Mађара када ће Влада Србиjе вратити дозвољени ниво афлатоксина на 0,05 микрограма по литри млека.

Kнежевић jе саопштио да jе у 2012. години урађено 608 контрола за проверу количине афлатоксина, да су све биле негативне, да jе у jануару ове године извршено 70 контрола и да су сви узорци такође били негативни.

Tек у фебруару, како jе додао, након поjаве информациjе у региону о повећаноj количини афлатоксина, издат jе налог за ванредну контролу 302 узорка од 37 произвођача и да jе у 48 узорака резултат био на граници дозвољене количине.

“Повукли смо то млеко са рафова, они су послати у Холандиjу на супер контролу. После тога jе наложена ванредна контрола кукуруза, сточне хране и сировог млека и формирана jе радна група од квалитетних стручњака коjа jе предлажила даље мере”, подсетио jе министар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *