12.03.2013., Market network

Прва српска фарма за органски узгој крава и добијање истог таквог млека налази се у Чуругу, недалеко од Жабља. На Велвет фарми тренутно има око 970 грла две најпознатије светске расе говеда од којих свако, у просеку, годишње даје нешто више од седам хиљада литара млека. То је, кажу одговорни на овој фарми, мање него што те расе могу да дају, али храна коју ове животиње једу строго је контролисана и у њој нема никаквих вештачких супстанци које се користе у конвенционалној производњи млека.

Velvet Farma Čurug

Да би се добило органско млеко, животиње се на овој фарми хране производима органског порекла. Тренутно ова фарма, јединствена не само у Србији већ и у овом делу Европе, дневно испоручује Имлеку нешто више од 16 тона млека. Од тог млека компанија Имлек пласира на домаће тржиште производе под заједничким именом Bello organic – органско млеко, јогурт, дуготрајно органско млеко, киселу павлаку и сир.

А органски гајена грла стоке и органско млеко подразумевају да стручни контролори свакодневно надгледају раднике који на две хиљаде хектара производе храну за краве без минералног ђубрива и средстава за заштиту биља.

Целокупан процес производње хране за животиње са ове фарме већ две године надгледају стручњаци контролне сертификационе куће. Контроле су ригорозне јер веома мало треба да се изгуби право да нешто носи назив органско. Захваљујући окружењу у којем земља није третирана вештачким ђубривом, хербицидима и пестицидима дуже од четири године, органско млеко добијено на овој фарми врхунског је квалитета.

1 коментар

  • Živka Vlajković каже:

    Poštovanje,
    po zanimanju sam dip.nutricionista, radim u Domu Zdravlja Zemun sa trudnicama, bebama i malom decom. Autor sam knjiga o ishrani ovih kategorija stanovništva. Molim Vas neka mi se javi neko iz marketinga jer želim saradnu sa vama zbog organskog mleka i drugih proizvoda.
    Srdačan pozdrav,
    Živka Vlajković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *