18.03.2013., Пиротске вести

Од данас је Пиротски качкаваљ од крављег млека на листи производа са заштићеним географским пореклом на сајту Завода за интелектуалну својину.

pirotski_kackavaljПреседник Општине, Владан Васић, каже да је Пирот један од ретких градова који има више брендова или производа типичних за своје подручје.После две ипо године рада окончан је посао на заштити и то ће свакако бити од велике користи пиротским производјачима.На овај начин име Пиротског качкаваља у будуће не би требало да буде злоупотребљавано.

Према речима стручног сарадника за пољопривреду, Весне Лазаревић, кључни део заштите имена порекла  Пиротског качкаваља од крављег млека је Елаборат који је радио професор Пољопривредног факлултета у пензији, Михајло Остојић.Елаборат садржи најситније детаље који карактеришу овај производ и заправо израда елабората условила је и дужину трајања добијања решења регистрације ознаке географског  порекла.

Оно што је важно јесте обезбедјење сировинске базе. Поред самих пољопривредника и локална самоуправа чини озбиљне напоре да унапреди сточарску производњу. Горан Поповић, помоћник председника општине за пољопривреду каже да се  перманентно ради на ставрању бољих услова о чему сведочи буџет за пољопривреду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *