01.04.2013, Танјуг

БЕОГРАД – Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа за прва два месеца 2013. године износи 52,6 милиона долара, што је за 57,4 одсто мање него у истом периоду лане, објавила је данас Привредна комора Србије (ПКС).

prepolovljen_izvoz_tanjugСпољнотрговинску размену Србије робом пољопривредно-прехрамбеног порекла, у периоду јануар-фебруар карактерише наставак тенденције пада извоза, раста увоза и значајно смањење суфицита.

У том периоду остварен је извоз у вредности од 320 милиона долара, што представља пад од два одсто у односу на резултате из лањског јануара и фебруара, с учешћем у укупном робном извозу од 17 одсто Истовремено, вредност увоза, у висини од 267,4  милиона долара, већа је за 31,9 одсто, с учешћем у укупном робном увозу од 9,1 одсто. Стопа покривености увоза извозом је 119,7 одсто.

Експерт ПКС Војислав Станковић објаснио је, у изјави Тањугу, да су неповољни резултати у спољнотрговинској размени пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије последица суше и смањеног извозног обима понуде.

„Истовремено, разлози за неповољне извозне резултате су и појава афлатоксина и немогућност извоза млека, млечних прерађевина и меркантилног кукуруза“, навео је Станковић.

Најважнији производи аграрног порекла у извозу у периоду јануар-фебруар 2013. су: рафинирани шећер од шећерне репе (28,4 милиона долара), смрзнута малина (25,2 милиона долара), рафинирано јестиво уље од сунцокрета (10,8  милиона долара) и меркантилна пшеница (10,8 милиона долара). Следе цигарете које садрже дуван (9,5 милиона долара), меркантилни кукуруз (8,7 милиона долара), слатки бисквити, вафли и обланде (7,7 милиона долара), остала безалкохолна пића (7,6 милиона долара) и сирово сојино уље (7,2 милиона долара).

Посматрано по одсецима, у извозу доминирају робне групе: воће и поврће, с вредношћу од 71,5  милиона долара и учешћем од 3,8 одсто у укупном робном извозу, и жита и производи на бази жита, у вредности од 57,5  милиона долара, с уделом од три одсто у укупном робном извозу.

На увозној страни, међу аграрним производима, доминира традиционално група “неконкурентних“ производа, који се не гаје у Србији – сирова кафа (14,2 милиона долара), поморанџе (8,8 милиона долара),  свеже банане (7,1 милион долара) и мандарине, клементине и остали агруми (4,7 милиона долара).

Пред предстојећу сетву јарих биљних култура у извозу су заступљене и семенске робне групе: кукуруз семенски хибридни (8,2 милиона долара), семе шећерне репе (7,8 милиона долара) и семе сунцокрета (6,6 милиона долара). Од осталих производа у увозу високу вредност, од 18,1 милиона долара, оствариле су и уљане погаче и остали чврсти остаци од соје. У увозу су по оствареној вредности најзаступљенији одсеци: воће и поврће – 54,2 милиона долара (1,8 одсто у укупном увозу) и кафа, чај, какао и зачини – 33,8  милиона долара (1,1 одсто у укупном увозу).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *