30.04.2013., Новости

Цене хране у Србији и плате у великом раскораку. Породици за намирнице потребно 357 евра, а просечна зарада је 375 евра

Troskovi-ishrane_NovostiКАДА би се живело на вину и домаћем сиру, стандард и куповна моћ не би били највеће бриге грађана Србије. Ако у корпу, међутим, стану јаја, месо, хлеб, мало воћа и поврћа, а у новчанику их дочека просечна плата, изобиље није на менију. Месец дана исхране, основним намирницама, Београђнина кошта 119 евра. То и није најпапренији рачун ни у региону, нарочито не у Европи, али га плаћа зарада која је давно изгубила трку са многима.

Портал „Нумбео“, на коме сами грађани уносе податке о ценама у својим градовима, открива колико у локалним радњама и пијацама коштају основне намирнице и колико треба издвојити за дневни јеловник вредан 2.000 калорија. У Београду дан хране кошта 3,85 евра. Најскупља ставка су пилеће груди, без коске, јер је килограм у просеку пет евра. Трочлана породица би, према овој рачуници, само на основну храну месечно морала да изброји 357 евра. А просечна плата у Србији једва да премашује овај износ – у марту је била 375 евра.

Храна у Србији, према овим подацима, јефтинија је него у већини суседних земља. У Хрватској идентичне намирнице потребне појединцу за месец дана коштају 166 евра. Просечна плата је, међутим, 715 евра, па трочланој породици остане трећина и за друге потребе. У Подгорици, каже „Нумбео“, за храну је потребно 138 евра месечно, а њихова просечна зарада је 476 евра. Житељ Љубљане би за овај мени месечно требало да издвоји 183 евра, али му је плата пет и по пута већа. Задати јеловник у Сарајеву кошта 125 евра, а у Бањалуци је 117 евра.

– Живот је, нажалост, сведен на подмиривање основних потреба, па чак и то некад долази у питање – каже др Владана Хамовић, научни саветник у пензији, редовни члан Научног друштва економиста Србије. – Сасвим је јасно да нема места никаквом „луксузу“. Мада је и у свету у последње време присутан тренд раста цена хране, ипак, је она код нас доста скупа. У развијеним земљама Европе трошкови становања су, на пример, већи него код нас, али је храна у зависности од државе до државе бар за 10 до 15 одсто јефтинија него у Србији.

ВИНО И СИР

У наШој земљи, међутим, изгледа да није скупо скроман ручак „залити“ вином, наравно оним просечног квалитета. Боца кошта око три евра, па је чак у 111 земаља скупља него код нас. Вино је јефтиније само у Молдавији и Јерменији, тврде потрошачи. С друге стране, прави је луксуз у Саудијској Арабији – кошта више од 76 евра. Домаћи сир, четири евра за килограм, такође, није међу скупљим на светској „топ“ листи. Са овом ценом Србија је на 92. месту међу 114 земаља.

С. БУЛАТОВИЋ – М. СПАСЕНОВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *