08.05.2013., РТС

Интересовање руских купаца за српске пољопривредно-прехрамбене производе све је веће. Некада су се извозиле сировине, док се на рафовима великих трговинских ланаца у Москви сада налазе свеже и прерађено воће, млечне и месне прерађевине.

Export to RussiaПовећава се интересовање руских купаца за наше пољопривредно-прехрамбене производе. Некада је Србија на том тржишту продавала воћно лозне калемове, а сада извози свеже и прерађено воће, млечне и месне прерађевине. Велики трговински ланци у Москви и другим градовима заинтересовани су за производе више фазе прераде.

Од пре неколико година у продавницама прехрамбене робе могу да се нађу сиреви и млечне прерађевине из Србије.

Млекара „Куч“ у Крагујевцу нуди намазе, крем сир, катунски кајмак. Јездимир Куч из млекара „Куч“ каже да је на руском тржишту жестока конкуренција.

„Сви велики производи из ЕУ су ту, из Аерике, спремни смо за веће уговоре и веће послове, имамо велику заинтересованост њихових дистрибутера који покривају цело тржиште“, истиче Јездимир Куч.

Русији Србија годинама продаје и јабуку, трешњу, брескву. Највећи извозник је „Делта аграр“, који је прошле године само од извоза 4,5 хиљаде тона јабуке зарадио три милиона евра. Ове године планирају двостуко веће количине и вредност извоза воћа.

„Наша предност као великог система је што поседујемо све неопходне сертификате за робу коју ти ланци траже.оно што би требало радити то је повезивање ситних произвошача у асоцијације“, каже Споменка Радивојевић из „Делта аграра“.

Konferencija 1Пре три године продата је храна руским трговцима у вредности од 125 милиона долара, 2011. за 165 милиона, а прошле године вредност извоза достигао је само 147 милиона долара, пре свега, због суше која је преполовила род воћа.

Дејан Делић из Привредне коморе Србије каже да оно што произвођачи морају да обезбеде то је континуитет квалитета производа и испоруку робе која ће се у одређеном временском периоду налазити на рафовима трговинских ланаца у Русији.

У Привредној комори тврде да се исплата нашим произвођачима обавља по уговору, у року од 20 до 60 дана, у зависности од врсте намирнице.

Сродни чланци: Како да Србија повећа извоз хране

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *