RSS

 

 • Извоз свињског меса у Кину без квота, 50.000 тона за почетак
  02.08.2019., Политика Свињско месо, млечни производи, јабуке и кукуруз из Србије од новембра ће се извозити у Кину. Највећу корист од тога имаће пољопривредни произвођачи, а поремећаја на тржишту неће бити, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Србија отвара нова тржишта за извоз меса и за десетак дана… Read more »
 • У Србији се годишње баци око 250.000 тона хране
  27.07.2019., Политика У Србији се у просеку годишње баци око 250.000 тона хране, највише воћа и поврћа, затим пилетине, рибе, млечних и пекарских производа, показује извештај Светске организације за природу (WWF). Бацање хране представља велики социјални и еколошки проблем не само у нашем региону, већ глобално, а подаци WWF показују… Read more »
 • Вакцинација против класичне куге свиња делимично се укида 1. октобра
  23.07.2019., Дневник БЕОГРАД: Министарство пољопривреде је потврдило да се од 1. октобра ове године укида вакцинација против класичне куге свиња (ККС). До краја недеље требало би да буде објављен правилник који дефинише у којим деловима Србије ће бити укинута вакцинација, а на којим локацијама та мера остаје да важи. Ова… Read more »
 • Већи порез за власнике запуштених њива
  19.07.2019., Политика, Ивана Албуновић Новим законом предвиђене казне за оне који не обрађују или не издају земљу у закуп. Истина је да је реч о приватној својини, али она је ипак ограничена друштвеним интересом, а општи интерес је да пољопривредно земљиште служи за производњу хране. То је приоритет број један,… Read more »
 • Принос пшенице за 20 одсто мањи него лане
  16.07.2019., Дневник БЕОГРАД: У Србији је до сада пожњевено око 80 одсто од 560.000 хектара пшенице, а очекује се укупан род од 2,5 милиона тона, рекао је ФоНету агроекономиста Милан Простран, додајући да је овогодишњи принос за 20 одсто мањи него прошле године. Он је рекао да се просечни приноси… Read more »
 • Уцена накупаца у централној и јужној Србији
  25.06.2019., Политика, И.Албуновић У Мерошини за килограм „облачинске” вишње, нуде свега 30 динара што није довољно ни да се покрију трошкови производње. Воћари из Мерошине, који узгајају чувену „облачинску” вишњу, запретили су да ће обуставити бербу. Са откупном ценом, која је за само неколико дана са 50 динара по килограму… Read more »
 • Од октобра — српски сиреви и ракија и у Евроазији
  06.06.2019., Спутник, Оливера Икодиновић Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕЕУ), који је усаглашен у марту у Москви, биће потписан 1. октобра ове године, рекао је Спутњику потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић након састанка са министарком трговине ЕЕУ Вероником… Read more »
 • Извоз уља и јунећег меса у Турску без царине
  04.06.2019., Политика Ступањем на снагу измена Споразума о слободној трговини са Турском, од 1. јуна, српским произвођачима се отварају шансе за бесцарински извоз сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, јунећег меса, сувих шљива, разних врста поврћа, хране за кућне љубимце, саопштила је данас Привредна комора Србије. Србији је први пут одобрен… Read more »
 • Српске трешње и брескве од данас иду за Русију
  27.05.2019., Спутник Руска служба за фотосанитарни надзор „Росељхознадзор“ дала је одобрење да од данас у Русију могу да се увозе брескве, трешње и кајсије, наводи се у саопштењу руског ресора. „На крају посете делегације Росељхознадзора Северној Македонији и Србији и након проучавања представљених информација компетентних ресора наведених држава, Росељхознадзор од… Read more »
 • Закуп земљишта оборио рекорд – сточари добили 90.000 хектара државне земље
  25. мај. 2019. Капитал БЕОГРАД, Услови за добијање државног земљишта у закуп су пооштрени, а општине и градови, како надлежни истичу, остварили су рекорд, бар када је реч о овом послу. Уз земљиште у Војводини, највеће површине под закупом биле су у 47 општина и градова у централној Србији. Иначе,… Read more »
Powered by Custom RSS Feed