Обуздавање цена хране

 23. јун 2011, РТС

Двадесет водећих економија света постигле споразум о регулисању тржишта пољопривредних производа. Тај договор треба да спречи спекулације на тржишту. Произвођачи хране ипак страхују од нове кризе.

На састанку Групе 20 постигнут је споразум о регулисању тржишта пољопривредних производа.

Председник Француске Никола Саркози успео је да од двадесет водећих економија, на првом састанку посвећеном искључиво пољопривреди, добије подршку за мере којим би се спречиле тржишне спекулације због којих неконтролисано расту цене хране, што је био главни циљ француског председавања Групи 20.

„Тржиште које није регулисано, није тржиште, него лутрија, у којој одлучује безобзирна игра судбине, а не напоран рад, улагање и производња“, сматра Саркози.

„Зато Француска жели да се финансијске регулативе прошире и на тржиште пољопривредних производа“, додаје Саркози.

Француски министар пољопривреде Бруно ле Мер рекао је да се овим договором постављају темељи новог света пољопривреде.

„То су темељи пољопривреде која би била одржива, уједињена и чије ће тржиште бити регулисано. Наш договор је победа против глади у свету“, каже Ле Мер.

Договор предвиђа оснивање међународног система за информисање пољопривредног тржишта. Уколико би он био коришћен како је замишљено, разменом информација о расположивој количини и ценама пољопривредних производа, смањиле би се осцилације на тржишту.

Упрокос споразуму, пољопривредници страхују од нове кризе.

„Мислимо да предложено решење није довољно. Тај договор о регулисању тржишта је минимум. То неће решити ни проблеме пољопривредника, ни потрошача који ће се и даље суочавати са осцилацијама цена“, каже Мери Брил из Удружења пољопривредника „Екшн Ејд“.

Пољопривредници указују да министри нису за високе цене окривили прераду пољопривредних производа у биогориво. Због тога ће се, кажу, и даље дешавати да се као у Америци две петине кукуруза прерађује у биогориво, уместо да се користи за људску исхрану или као сточна храна.

———-

Храна појефтињује, милијарда и даље гладује

31. мар 2013, РТС

Већ шест месеци цена хране на светском тржишту у паду, али је и даље висока. Поред готово милијарду гладних, у свету живи милијарда гојазних.

hrana-svetske cene-tanjug

Цене хране у свету ће расти

06.06. 2013. , Танјуг

Раст глобалне тражње хране погураће цене за 10 до 40 одсто навише у наредној деценији, а владе треба да подстичу инвестиције у пољопривредној производњи, прогнозе су две међународне агенције.

ПЕКИНГ – Раст глобалне тражње хране погураће цене за 10 до 40 одсто навише у наредној деценији, а владе треба да подстичу инвестиције у пољопривредној производњи, прогнозе су две међународне агенције.

Раст производње хране успорио је у протеклих десет година, иако је, због раста прихода у земљама у развоју, повећана потрошња хране, наводе Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) и Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), преноси агенција АП.

„Сведоци смо успоравања раста прозиводње и продуктивности и то је разлог за забринутост“, рекао је економиста ФАО Мерит Клуф. Владе треба да пронађу начине да пољопривредницима омогуће приступ технологији, да би повећали прозиводњу и више својих производа понудили тржишту, наводи се у заједничком извештају ФАО и ОЕЦД, под називом „Пољопривредна прогноза 2013-2022“.

Очекује се да ће цене порасти за 10 до 40 одсто у наредној деценији, при чему ће цене меса расти брже, а житарица спорије, наводи генерални директор сектора за трговину и пољопривреду у ОЕЦД Кен Еш. „Апелујемо на владе широм света да почну, и то брзо, да се пребацују са старих приступа на нове, са фокусом на продуктивност и иновације“, рекао је Еш.

Клуф из ФАО наводи да ће раст цена највише утицати на земље у развоју, где неке породице троше и до 60 одсто прихода на храну.

Инвестиције у пољопривреди смањене су у последњим деценијама због дуготрајног пада цена сировина, и нису се опоравиле упркос расту цена након 2008. и као резултат тога, прогнозира се да ће годишњи раст производње успорити на 1,5 са 2,1 одсто, колико је износио просек у протеклој деценији. „То је за око трећину мање. То је велика разлика“, оценио је генерални секретар ОЕЦД Анхел Гурија

———–

Расте број гладних у свету, сваки десети човек без оброка

18.09.2017., РТС

У најновијем извештају Уједињених нација се наводи да расте број гладних у свету. Тренутно је без хране 815 милиона људи, што је 11 одсто светске популације. На то утичу сукоби широм света али и климатске промене.

Забрињава податак да је сваки десети становник планете гладан. На основу података из прошле године, а у поређењу са новим, то је повећање од 38 милиона.

Опширније ->

 

 

_____________________________________